Čtvrtek, 8 května, 2025
- Reklama -e15
DomůBydleníTestovali jsme zahradní BBQ udírny. Jaké jsou jejich největší výhody?

Testovali jsme zahradní BBQ udírny. Jaké jsou jejich největší výhody?

Už žádné postávání u grilu, dokud se ostatní hosté baví. Na úsvitu rozpálíte ohniště, na rošt naskládáte několik kilogramů masa a vše ponecháte svému osudu. Pokud přijde čas oběda, můžete si být jisti, že šťavnatější maso jste ještě nejedli – takové jsou BBQ udírny, které si razí cestu do našich dvorů.

Low & Slow
Zatímco na roštu grilu naměříte minimálně 250 ° C, v BBQ udírně to není ani polovina. Právě díky nízké teplotě se v průběhu několika hodin v horkém kouři maso ugriluje tak, že i tužší svalovina změkne a šlachy se přemění na jemné, šťavnaté želé. Pokud se s chutí díváte na filmy, kde z grilu ukrajují plátky růžového masa, věřte tomu, že mají za sebou uzení horkým kouřem.

Přečtěte si také
Otestovali jsme pro vás piknikové grily. Co od nich můžete čekat?
Přidejte k nízké teplotě a dlouhému času ještě kouř a okamžitě víte, o čem je řeč. Jde o přírodní kořením, která proniká do hloubky několika centimetrů. K briketám přikládáte kousky vonných dřev, které v kouři přenesou svou chuť a vůni do masa. To na grilu s tenoučkými plátky dřevin nedosáhnete.

Co byste měli vědět
rošty
Jeden obdélníkový rošt jako na grilu, dva kulaté rošty nad sebou a možná i háčky na zavěšení kuřecích stehen nebo rybích filé. Než se rozhodnete pro konkrétní model, popřemýšlejte nad tím, co všechno dokážete dostat dovnitř. Mléčné prasátko, velká krůta nebo dokonce šunka z divočáka? Nikdy nevíte, co se přihodí.

palivo
Dřevěné uhlí patří do grilu, v BBQ udírně se topí pevně lisovanými briketami. Aby však vytvořily neodolatelnou vůni uzení, třeba mezi ně naskládat suché polínka tvrdých dřevin. Zapomeňte na pelety a štěpku, potřebujete kompaktní kusy dřeva, které budou pomalu doutnat v dohorievajúcej ohništi.

přenos tepla
BBQ udírna nevyužívá pro přenos tepla sálání grilu z ohniska. Nosičem je zahřátý vzduch, který prochází kolem kovové příčky nebo nádoby naplněné vodou. Pokud se k tepelné úpravě přidá i pára, můžete si být jisti tím, že ani v začátcích se nebudete muset bát toho, že maso vysušíte. Bude pod ochranou.

Přečtěte si také
Jak si vyrobit zahradní lucerny zdobené barevnými květy
regulace
Jeden nebo více průduchů při ohnisku, jeden nebo více průduchů na výstupu. Při pohledu na teploměr ve víku udírny okamžitě víte, zda máte přidat vzduch na rychlejší hoření nebo ubrat jeho únik na vyšší teplotu pod víkem. Při regulaci teploty pracujete více s prouděním vzduchu jako s grilu uvnitř.

ochranná atmosféra
Možná se ptáte, kde se berou ty krásné růžové prstence, které zajíždějí do několikacentimetrový hloubky každého kousku masa. Může za to ochranná atmosféra s vyhořelým kyslíkem a kouř, které obnovují přirozenou barvu krevního barviva. Pouze na roštu pod uzavřeným víkem dokáže proběhnout taková proměna.

počkáte si
Čtyři hodiny na výborné žebírka, osm hodin na krkovičku a šestnáct hodin na stehno vcelku – tolik času bude potřebovat udírna na to, aby udělala dokonalou práci. Abyste si po celou dobu mohli užívat svobodu bez neustálého kontrolování, vyplatí se vám dokoupit tepelnou sondu s propojením na mobil. Zkontroluje teplotu v udírně i v mase.

údržba
Lepivý povlak dehtu a sazí nelze odstranit vypálením, tak jak je to u grilu. Čeká vás pravidelné mytí ve velké nádobě nebo čištění tlakovou myčkou. Najděte si na tuto práci odtok do kanalizace, abyste nepoškodili dřevěnou terasu, trávník a ani výsadbu ve dvoře. Může to trvat několik měsíců, než lepivý povrch bez mytí oschne.

Řadí Marcela Gigelová

redakční specialistka na testování spotřebičů

kapacita

Dvě celé krkovičky, čtyři kuřata nebo půl tuctu kompletních žebírek? Maso se připravuje vcelku, takže namísto porcí počítáte kilogramy.

objem

Nelekejte se objemu. Čím více se horký kouř mísí s čerstvým vzduchem, tím lepší chuť bude maso mít.

výdrž

Osm nebo dvanáct hodin hoření grilu nebo přikládání po každých třech hodinách? Na velikosti ohniska záleží.

regulace

Průduchy na vstupu i výstupu, mísa s vodou mezi ohniště a roštem. Čím více prvků na regulaci, tím lepší kontrola nad teplotou.

skladování

Pokud skončí sezóna, udírna třeba zaparkovat. Pokud jde o šikovnou stavebnici, může zabrat pouze polovinu prostoru.

Užitečné rady
Čtěte knihy, učte se na internetu. Při plné udírně vás každá chyba vyjde mnohem dražší než na malém grilu.
Na kvalitě masa záleží ještě víc než při grilování. Vynechejte z návštěvy supermarket a zajděte raději do opravdového řeznictví.
Staré, zatuchlé brikety nevykouzlí krásné lákavou chuť masa. Na každou sezónu si kupujte nové. Ne více, než utratíte.
Lísky milují při uzení Angličané, olši Němci a smrk pod vrcholy Alp. Nedržte se proto jen našich ovocných dřevin nebo amerického Ořechovce.

RELATED ARTICLES
- Reklama -PR články
podnikatel